background
 

home extranet

Tulbaghia

 
Tulbaghia
Familie: Amaryllidaceae
 

Oorspong: Herkomst uit het zuidelijke en tropische deel van Afrika

Bloemkleur: Vooral roze, gebladerte en bloemstengel soms wit.

Bloeiperiode: laat voorjaar tot vroeg zomer

Planthoogte: tot 50 centimeter

Plantdiepte: 2 - 5 centimeter

Plantafstand: 15 - 30 centimeter

Boltype: Knol

Lichtomstandigheden: Volle zon

Toepassingen: In de warmere gebieden op de zonnige borders, in serres in gebieden waar vorst op kan treden. Want het zijn zomerbloeiende planten welke niet winterhard zijn.

Plant tips: Deze planten hoeven niet zo veel water te hebben, alleen als ze in de bloei zijn. Er is weinig tot geen bemesting nodig, alleen meerjarige planten wanneer de groei begint. De Tulbaghia bloeit in de zomer.

Deze plant is vernoemd naar Ryk Tulbagh, een Nederlandse gouverneur op Kaap de Goede Hoop. Tulbagh leefde tot 1771. De Tulbaghia is een niet zo grote soort, met misschien hooguit 20 verschillende soorten.

Bekende soorten zijn: Wild Carlic, Society Carlic, Sweet Carlic en Pink Agapanthus. De Tulbaghia werd vroeger gebruikt in baden tegen reuma en de bladeren werden voor thee gebuikt.

Verschillende soorten:

Tulbaghia acutilobaWordt 30 centimeter groot en heeft 2 tot 6 bloemetjes, elk tot 15 centimeter hoogte. De bloem zijn groenachtig, 1 centimeter in lengte.Tulbaghia alliacea

De bladeren worden in de winter gevormd, gevolgd door de steel welke 30 tot 35 centimeter hoog wordt. Bloeit in mei. De bloem ruikt ‘s nachts lekker, maar het blad ruikt naar knoflook.