background
 

home extranet

Leucocoryne

 
Leucocoryne
Familie: Amaryllidaceae
 
Populaire naam: Glory of the Sun
 

Oorsprong: Chili

Bloemkleur: Van helder wit tot paars.

Bloeiperiode: Laat in het voorjaar of vroeg in de zomer

Planthoogte: 50 centimeter.

Plantdiepte: 2,5 tot 4 centimeter.

Plantafstand: Worden meer toegepast in potten.

Boltype: Kleine bollen, tot 5 centimeter in diameter.

Lichtomstandigheden: Ze gedijen het beste in overvloedig zonlicht.

Toepassingen: Deze plant heeft niet alleen een mooi bloemetje, maar ook een aangename geur. Ze kunnen een beetje tegen de vorst, maar bij strengere vorst moeten ze wel afgedekt worden. In zulke gebieden is het beter de bollen in potten te planten, als het kan overwinteren in een koele serre. Leucocoryne heeft een redelijk lange bloeiperiode, een stuk langer dan de meer bekendere voorjaarsbollen. Ze zijn daardoor ook bijzonder geschikt als snijbloemen.

Plant tips: Het is beter de bol niet te verplanten, eventueel pas na 2 tot 3 jaar. Wel is het verstandig na het seizoen het bovenste laagje aarde van de pot te vervangen door goed water doorlatende aarde.

De naam is afgeleid vanuit de Griekse taal. Leukos betekent namelijk ‘wit’ en koryne ‘een club’, een toespeling naar de onvruchtbare helmknoppen. Ze zijn een beetje te vergelijken met Freesia’s.

Verschillende soorten:
Er zijn 12 verschillende soorten bekend, waarover van 9 echt informatie te vinden is.

Leucocoryne ixioides is de bekendste en ook de meest gemakkelijke om te telen. Hij is geïntroduceerd in 1826. De hoogte varieert tussen de 25 en 50 centimeter. De bladeren zijn smal en grasachtig met een lengte tot 30 centimeter. De kleur is verschillend, maar altijd tussen wit en bleek blauw-paars in. De meeldraden zijn wit.

Leucocoryne coquimbensis: Het grasachtige blad, tot 25 centimeter lang, bekleed het onderste deel van de plant. De aangenaam geurende bloemen, ongeveer 10 in een bloemscherm, worden gedragen door stelen met een lengte van ongeveer 30 centimeter hoog. De kleur varieert van bleek blauw en violet tot donkerder paars. De meeldraden zijn geel en het hart is groen. De bloemen bloeien enkele weken, van 6 tot 8 weken.

Leucocoryne macropetala
Leucocoryne purpurea
Leucocoryne alliacea
Leucocoryne angustipetala
Leucocoryne appendiculata