background
 

education

HAS Den Bosch zoekt studenten op

 

Hoe komt een school aan nieuwe leerlingen? De tijd dat ze zich massaal zelf aanmelden is al lang voorbij. De Hogere Agrarische School Den Bosch zoekt potentiële leerlingen zelf op, ook in de bloembollensector. Dinsdag 25 maart was HAS on Tour in Breezand op het bedrijf van World Flower. Tien jongens kregen alles te horen over leren en leven in het gezellige zuiden.

 

Vliegen vangen gaat beter met stroop dan met azijn. En dus nemen de drie mannen van de HAS Den Bosch een flinke doos Bossche bollen mee naar Breezand. Daar is de school te gast op het bedrijf World Flower van Kees en Arnold van der Wereld. De middag is bedoeld om jongens en meiden die zijn geïnteresseerd in een opleiding aan de HAS in Den Bosch in een ongedwongen sfeer te informeren over de school. Twan Hattink, Jurgen van den Abeelen en Frank van der Linden hebben daarvoor onder meer oud-student Sjaak Dol uitgenodigd. Daarnaast is Tim van den Berg, die nu in het tweede jaar zit, ook aanwezig. Zo’n tien jongens komen op de Bossche bollen af.

Snel kiezen
De school in Den Bosch heeft de instroom de afgelopen jaren flink zien dalen, maakt Twan Hattink duidelijk. “Vijftien jaar geleden haalden we tussen de negentig en 100 nieuwe studenten per jaar. Nu mogen we blij zijn als dat er dertig tot veertig zijn. We vinden dat wat aan de lage kant. Het is wel genoeg om alle specialismes, waaronder de bollenteelt, aan te kunnen bieden. Maar het is niet genoeg voor de tuinbouwsector. PT-onderzoek heeft geleerd dat de hele tuinbouw jaarlijks zo’n 150 afgestudeerde HBO-ers kan gebruiken. En wij zijn met zo’n dertig afgestudeerden per jaar de grootste leverancier.”
Voor de carrièremogelijkheden hoeft degene die twijfelt over doorleren het niet te laten. Banen liggen in het verschiet in een groot aantal richtingen, zoals onderzoek, voorlichting, banken, veredeling en handel. Hattink heeft onlangs gehoord van een veredelingsbedrijf dat zijn groei wordt beperkt door het gebrek aan goede HBO-ers.
In Den Bosch ligt de nadruk op tuinbouw en akkerbouw, en de aankomend student maakt daarin al vroeg een keuze. In het derde en vierde jaar kan hij of zij zich verder gaan specialiseren in een van de richtingen Het derde jaar is stagejaar, het vierde jaar een afstudeerjaar met een opdracht die de student bij een bedrijf uitvoert.
In principe duurt de studie vier jaar, maar leerlingen die de vierjarige Middelbaar Agrarische School hebben gedaan kunnen direct in het tweede jaar instromen. “Hoe belangrijk zijn wiskunde en scheikunde?”wil een van hen weten. “Belangrijk”, is het antwoord van Hattink. “Dus zorg dat je daar op de MAS voldoende aan doet.”

Meer dan opleiding
Na Hattink’s toelichting verzorgen de broers Van der Wereld een rondleiding op de vestiging J.C. de Leeuwweg, waar het veredelingswerk in de lelies plaatsvindt. Kees van der Wereld legt uit welke ontwikkeling het bedrijf heeft doorgemaakt, en hoe het van een pure kwekerij is uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf, dat daarbij de samenwerking met andere ondernemingen niet schuwt. Op buitenlandse vestigingen werken mensen met veel ervaring die zelf verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen. Opleiding is niet het enige dat telt, maakt Van der Wereld duidelijk. “Alleen het feit dat iemand een HBO-opleiding heeft is voor ons niet voldoende. Hij moet het ook gewoon in zich hebben om ter plaatse een bedrijf te kunnen leiden. Daar kijken wij ook naar.”

Kies HAS
Ten slotte is het woord aan oud-student Sjaak Dol, die in de jaren tachtig vier jaar HAS deed. Met die opleiding kon hij aan de slag als voorlichter, om in 2002 de stap te zetten naar een zelfstandige onderneming onder de naam Agro Focus. Samen met Johan Nijssen houdt hij zich bezig met het begeleiden in het investeren in gebouwen, kassen en installaties bij bedrijven in de tuinbouw. Malaise of niet, de orderportefeuille is goed gevuld. Het werk beperkt zich niet tot nieuwbouw, maar ook geluidisolatie, luchtverversing doormeten, aanleg van brandwerende deuren en het ontwikkelen van droogsystemen.
Dol zou dit werk zonder de HAS-opleiding minder goed kunnen doen. “Alleen al het feit dat steeds meer klanten zelf een HAS-opleiding hebben maakt het noodzakelijk om zelf ook dat niveau te hebben. Verder leverde de opleiding mij ook een prima netwerk op, waarvan ik nog steeds gebruik maak.”
Of het hard werken is, wil een aantal jongens weten van Tim van den Berg. “Het is best pittig, maar het is de moeite waard om de opleiding te doen.”Een aantal aanwezigen was al overtuigd, maar weet het nu helemaal zeker. Vanaf komend najaar is hun standplaats Den Bosch.